Η αντίστοιχη αγγλική σελίδα


Επιστροφή

Μια σύντομη γνωριμία με το νομό Σερρών

Το λιοντάρι της Αμφίπολης

Γεωγραφικά - Δημογραφικά στοιχεία

Ο νομός Σερρών είναι ένας από τους 13 Νομούς της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου διαμερίσματος της χώρας μας σε έκταση και πλούτο. Καταλαμβάνει το ανατολικό της τμήμα και απλώνεται από το Στρυμωνικό κόλπο, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του, μέχρι τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο Βορρά. Ανατολικά συνορεύει με τους νομούς Δράμας και Καβάλας και δυτικα με τους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκής. Ανήκει στους πεδινότερους νομούς της χώρας, δεδομένου ότι το 48% της συνολικής έκτασης του χαρακτηρίζεται σαν πεδινό-ημιορεινό, και περικλείεται από τις οροσειρές Κερκίνης-Βερτίσκου-Κερδυλίων, δυτικά και Ορβήλου-Μενοικίου-Παγγαίου, ανατολικά. Το νομό διασχίζει ο ποταμός Στρυμώνας, που πηγάζει στη Βουλγαρία και εκβάλλει στο Στρυμωνικό κόλπο (Ορφανού). Κυριότερος παραπόταμος του είναι ο Αγγίτης, στο ανατολικό τμήμα του νομού.

Επαρχία Πρωτεύουσα
Σερρών Σέρρες
Φυλλίδας Νέα Ζίχνη
Βισαλτίας Νιγρίτα
Σιντικής Σιδηρόκαστρο

Διοικητικά ο νομός χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες και οι πρωτεύουσες των επαρχιών φαίνονται στον διπλανό πίνακα. Οι κατοικοι του νομού είναι είτε γηγενείς Έλληνες είτε πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, την Μικρά Ασία και τον Πόντο. Στο νομό υπάρχουν 5 δήμοι και 157 χωριά. Ο συνολικός πληθυσμός του νομού κατά την απογραφή του 1981, ήταν 196.247 κάτοικοι, δηλαδή το 2% της χώρας και κατανέμεται σε αστικό (23,6%), ημιαστικό (19,4%) και αγροτικό (57,0%).

Η συνολική έκταση του νομού ανέρχεται σε 3.790 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που είναι το 3% της έκτασης της Ελλάδας. Το 41% της συνολικής έκτασης του νομού είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεγονός που καθορίζει και την κύρια ασχολία των κατοίκων του νομού.

Αρχαιολογικοί και ιστορικοί τόποι.

Στο νομό υπάρχουν αξιόλογοι αρχαιολογικοί και ιστορικοί τόποι τους οποίους μπορεί να γνωρίσει ο επισκέπτης. Αυτοί είναι: η πόλη των Σερρών, η περιοχή της Αμφίπολης, η ιερά μονή Ιωάννου του Προδρόμου, και η ιερά μονή της Εικοσιφοινίσης, με σπάνιες αγιογραφίες, τα οχυρά του Μεταξά κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων στην οροσειρά Μπέλες. Εδώ βρίσκεται και η τοποθεσία Κλειδί, όπου ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος εξολόθρευσε το στρατό των Βουλγάρων το 1014.

Τουρισμός

Η λίμνη του ’η-Γιάννη Οι επισκέπτες του Νομού μπορούν να περάσουν ευχάριστες στιγμές στον Αγιο Ιωάννη, προάστιο του Δήμου Σερρών, στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, οπου βρίσκει κανείς ότι χρειάζεται για να περάσει ευχάριστα, στο Λαϊλιά με την πλούσια δασική του βλάστηση και και το σύχγρονο χιονοδρομικό του κέντρο, στη λίμνη Κερκίνημε το περίφημο τεχνητό φράγμα άρδευσης της πεδιάδας των Σερρών, τον πλούσιο υδροβιότοπο και το φράσκο ψάρι, στα ’νω Πορόια, με το δροσερό βουνίσιο κλίμα το καλοκαίρι και την φρέσκια πέστροφα, στην Αλιστράτη όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το σπάνιο σε ομορφιά σπήλαιο, που είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Πολιτισμός

Ο νομός παρουσιάζει μία πλούσια πολιτισμική δραστηριότητα λόγω των πολλών εκπολιτιστικών συλλόγων που υπάρχουν. Είναι γνωστά στο Πανελλήνιο τα "Αναστεναρια" στην Αγ. Ελήνη, και η "Γυναικοκρατία" στις κοινότητες Μονοκλησσιάς, Νέας Πέτρας και ’νω Καμήλα. Επίσης εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε Καθαρά Δευτέρα στη Μεσσοράχη όπου υπάρχει η "Γιορτή του χαρταετού". Τέλος δε θα πρέπει να λησμονηθεί και η γιορτή της Γερακίνας κάθε άνοιξη στη Νιγρίτα. Η "Γερακίνα" που το τραγούδι της έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα σαν ένα από τα καλύτερα δημοτικά άσματα έχει τις ρίζες της στη Νιγρίτα.

Γεωργία - Κτηνοτροφία

Από τα 1.630 τετραγωνικά χιλιόμετρα γεωργικής γης ποτίζονται τα 615 τ. χμ. Έχει γίνει αναδασμός με σύγχρονα μέσα άρδευσης σε 310 τ.χμ. Ο νομός Σερρών είναι νομός κατεξοχήν γεωργικός με ποικιλία καλλιεργειών: σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, καπνό, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, βιομηχανική τομάτα, μηδική, ρύζι, αραχίδα, δενρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά κ.α. σε μεγάλες εκτάσεις. Ο νομός είναι από τους πρώτους νομους στην κτηνοτροφία στην Ελλάδα. Παράγει μεγάλες ποσότητες βοδινού, χοιρινού, αιγοπρόβειου και ορνίθιου κρέατος, αυγών και τυροκομικων προϊόντων άριστης ποιότητας.

Βιομηχανία - Βιοτεχνία

Στο νομό υπάρχει μια βιομηχανία παστερίωσης γάλακτος, μια παρασκευής ζαχάρεως, μια παρασκευής άλατος, πέντε τοματοπολτου και παρασκευής προϊόντων τομάτας, τυροκομία, ποτοποιία, χαλβαδοποιία, εκκοκιστήρια βάμβακος, επεξεργασίας ξύλου, γλυκισμάτων, ζωοτροφών. Ακόμα υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής λέβητων, εξατμίσεων, δομικών υλικών, ετοίμων ενδυμάτων κ.α. Οι περισσότερες βιομηχανίες βρίσκονται στην βιομηχανική περιοχή Σερρών, λιγα χιλιόμετρα δυτικά των Σερρών.Η σελίδα αυτή συντηρείται από τον Ηπειρώτη Παναγιώτη (panos@stern.nyu.edu) .