Η αντίστοιχη αγγλική σελίδα


Επιστροφή

Μία σύντομη γνωριμία με την πόλη των Σερρών

Οι Σέρρες από το κάστρο της Ακρόπολης

Ο

ι Σέρρες είναι η πρωτεύουσα του νομού Σερρών και ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Μακεδονίας, με πληθυσμό περίπου 80.000 κατοίκους. Βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό ύψος (70μ) στο κέντρο της πεδιάδας των Σερρών. Στο βόρειο μέρος της, λόφοι και τα πρώτα υψώματα της οροσειράς της Βροντού αγκαλιάζουν την πόλη η οποία έχει σαν "σήμα κατατεθέν" τον λόφο του Κουλά, ενώ στα νότια έχει την γόνιμη κοιλάδα διαμέσου της οποίας ρέει ο ποταμός Στρυμώνας, περίπου 24 χμ νοτιοανατολικά.

Η πόλη των Σερρών, η οποία έχει σχεδόν χτιστεί εξολοκλήρου από την αρχή μετά την πυρπόληση της πόλης από τους Βούλγαρους το 1913, είναι μία ωραία πόλη με πλατείς δρόμους, περιτριγυρισμένη από δάση και όμορφα πάρκα. Η πόλη χαρακτηρίζεται από ρυμοτομική άνεση, φαρδιούς δρόμους, πάρκα, πλατείες και γενικά οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί σαν σημείο αναφοράς σε ένα ολοκληρωμένο πολεοδομικό ιστό.

Από το ερειπωμένο κάστρο που δεσπόζει πάνω στον πευκόφυτο λόφο του Κουλά, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την υπέροχη θέα και ταυτόχρονα να εξερευνήσουν τα αναρίθμητα γραφικά μονοπάτια του πευκόφυτου λόφου.

Η πλατεία Ελευθερίας Στο δρόμο για τον λόφο του Κουλά, στην οδό Εξοχών, βρίσκεται και το πιο όμορφο πάρκο των Σερρών, το πάρκο της κοιλάδας των Αγ. Αναργύρων. Βρισκόμενο κοντά στο κέντρο της πόλης, είναι ένα μέρος αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους. Πολλά νυχτερινά μαγαζιά και καφετέριες δίνουν ένα άλλο τόνο στην περιοχή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, και προσφέρουν τη δυνατότητα για αξέχαστες στιγμές.

Η πόλη παρουσιάζει μια έντονη πολιτιστική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς. Αθλητικοί, πολιτισμικοί και λαογραφικοί σύλλογοι συνυπάρχουν δημιουργικά, ενώ το πολιτισμικό κέντρο του δήμου Σερρών δίνει διέξοδο στη δημιουργική ενασχόληση και στις πνευματικές ανησυχίες των Σερραίων πολιτών με τα πολλά τμήματα επιμόρφωσης που διαθέτει, όπως και με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει. Τέλος, μεγάλος πολιτιστικός παράγοντας της πόλης είναι το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, το οποίο προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Θεατρόφιλου Κοινού.

Υπάρχουν 18 ραδιοφωνικοί σταθμοί και έξι τοπικοί τηλεπτικοί σταθμοί. Ο πιο γνωστός τηλεοπτικός σταθμός είναι ο σταθμός του TV Σέρρες του οποίου η εμβέλεια καλύπτει τους νομούς Καβάλας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Κιλκίς και ακόμη ένα μεγάλο μέρος του νομού Θεσσαλονίκης, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων. Επίσης υπάρχουν 5 καθημερινές εφημερίδες, 5 εβδομαδιαίες, δύο μηνιαία περιδικά και ένας ετήσιο ημερολόγιο των Σερραϊκών πεπραγμένων και της ετήσιας πνευματικής κίνησης.

Στην πόλη των Σερρών υπάρχει και ένα ΤΕΙ με δύο σχολές:

 1. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας με τρία τμήματα:
  1. Διοίκησης επιχειρήσεων
  2. Λογιστικής
  3. Γενικό τμήμα ξένων γλωσσών και Φυσικής Αγωγής
 2. Σχολή Τεχνολογικών εφαρμογών με δύο τμήματα:
  1. Μηχανολογίας
  2. Πολιτικών μηχανικών Δομικών έργων

Στεγάζεται επίσης στις Σέρρες και τμήμα Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η σελίδα αυτή συντηρείται από τον Ηπειρώτη Παναγιώτη (panos@stern.nyu.edu) .