Η αντίστοιχη αγγλική σελίδα


Επιστροφή

Η λίμνη της Κερκίνης

Το φράγμα της Κερκίνης

Σ

την πεδινή και ημιορεινή περιοχή αναπτύσσονται σημαντικοί υγροβιότοποι διεθνούς σημασίας και αποδοχής. Ο ουσιαστικότερος είναι ο υδροβιότοπος της λίμνης Κερκίνης. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης που προήλθε από την τεχνητή επέμβαση του ανθρώπου πάνω στα φυσικά χαρακτηριστικά του ποταμού Στρυμόνα. Με έκταση που ποικίλει από 54.250 εώς 72.100 στρέμματα, λειτουργεί δισυπόστατα: σαν τεχνικό έργο μεγάλης γεωργικής ωφέλειας και σαν υγροβιότοπος για χιλιάδες υδρόβια και παράκτια πτηνά.

Ηλιοβασίλεμα στην Κερκίνη Ο θαυμάσιος αυτός βιότοπος καλύπτεται από τη Διεθνή σύμβαση Ramsar και παρουσιάζει αμέτρητα αξιοθαύμαστα στοιχεία. Χιλιάδες πουλιά, σπάνια και προστατευόμενα, παραποτάμια δάση, νούφαρα σε μεγάλη έκταση, ποικιλία ψαριών και ο φανταστικός ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα Μπέλες και Κρούσια δίνουν το χαρακτηριστικό τόνο του τοπίου. Η λίμνη φιλοξενεί 227 είδη πουλιών, κυρίως ενδημικά. 76 από αυτά αναφέρονται στον Εθνικό Κόκκινο κατάλογο, ενώ τουλάχιστον 31 από αυτά προστατεύονται από την ντιρεκτίβα της ΕΕ. Μοναδική παρουσία αποτελεί το κοπάδι με βουβάλια στην περιοχή αλλά και των τσακαλιών κοντά στη λίμνη. Στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 10 είδη αμφιβίων (βάτραχοι, σαλαμάνδρες, τρίτωνες), 5 είδη σαλιγκαριών, 19 είδη ερπετών (σαύρες, φίδια, χελώνες) και μία τεράστια ποικιλία εντόμων που πάιζουν σημαντικό ρόλο στις τροφικές αλυσίδες και συντελούν στο βιολογικό πλούτο της περιοχής.

Χειμερινή άποψη μερικών δέντρων στη λίμνη Η λίμνη δηιουργήθηκε στη θέση της λίμνης Κερκίνης με την κατασκευή αναχωμάτων στα ανατολικά και δυτικά κι ενός φράγματος κοντά στο χωριό Λιθότοπος, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1932. Βασικός τροφοδότης της λίμνης είναι ο ποταμός Στρυμόνας. Επικουρικά συμβάλλει ο Κερκινίτης από τα Κρούσια. Με την κατασκευή του φράγματος η μορφή του αρχικού υγρότοπου άλλαξε ριζικά. Συνήθως η ανθρώπινη παρέμβαση αναιρεί ή δρά αρνητικά στις φυσικές διαδικασίες. Η Κερκίνη είναι ένα σπάνιο παράδειγμα, όπου με σωστή και ήπια ανθρώπινη διαχείριση συνέβει ακριβώς το αντίθετο.

Με την πάροδο των χρόνων χωρητικότητα της λίμνης μειώθηκε λόγω των υλικών που μετέφερε ο Στρυμώνας. Έτσι ήταν αναγκαία η ανύψωση των αναχωμάτων και η κατασκευή ενός νέου φράγματος, το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 1982.

Η φυσική της ομορφιά, η μεγάλη οικολογική της σημασία και η σημαντική συμβολή της στην γεωργική παραγωγή του νομού Σερρών, λειτουργούν σαν βασικός μοχλός ευημερίας και ανάπτυξης. Αξίζει όχι μόνο να την επισκεφτούμε αλλά και να κάνουμε ο,τιδήποτε έιναι δυνατό για να διατηρήσουμε τον πλούτο που μας παρέχει.Η σελίδα αυτή συντηρείται από τον Ηπειρώτη Παναγιώτη (panos@stern.nyu.edu) .